onsdag, januari 24, 2007

Nya Veronica Mars är ett satans haveri

Så jävla typiskt.
Efter en förbluffande svag inledning av tredje säsongen står det nu klar att Veronica Mars kommer att bli ä n n u sämre.

Jag har, ända sedan starten, varit otroligt förtjust i den här crime-noir-pärlan och envist hyllat skaparen Rob Thomas genialitet och detaljskicklighet. Det var ju också nära att det inte skulle bli fler än två säsonger, så när nya CW gjorde klart med en tredje säsong visste min glädje inga gränser. Perfekt - en nischad ungdomskanal som fattar storheten i Veronica Mars och låter producenterna utveckla konceptet ytterligare.

Så blev det ju förstås inte. Redan tidigt in på collegeåret blev det uppenbart att den nya kanalledningen ställt krav för VM:s fortsatta existens. Spetsigheten, svärtan och de smartaste popreferenserna slipades bort till förmån för en "bredare", mer lättillgänglig bubbelgumsprodukt. Okej, en helt acceptabel sådan ändå eftersom karaktärerna/skådespelarna (i synnerhet Kristen Bell och Enrico Colantoni) är så bra. Och tredje säsongens nya upp-pimpade vinjett är en av de snyggaste på tv just nu. Men slutresultatet är likafullt sämre än tidigare.

Nu läser jag dock på TV Squad att den nyligen påbörjade miniarcen blir seriens sista. De fem avslutande avsnitten kommer att vara helt fristående sedan säsongen förkortats med två. Ut kastas allså allt vad långsiktighet och modern tv heter. Trogna tittare som investerat tid och engagemang i karaktärernas utveckling blir behandlade som luft. Shit, det kommer ju bli Pang i Plugget av det.
Haveri!

fredag, januari 19, 2007

Giganternas möte

Det var tänkt att bli ett historiskt möte i två ronder.
Stephen Colbert vs Bill O'Reilly.
Men i efterhand är det bestående intrycket mest ett... jaha.

Alltså, det var ju ganska självklart att gårdagens avsnitt av The O'Reilly Factor och The Colbert Report inte skulle nå upp till de höjder Stephen Colbert uppnådde som värd för Korrespondentmiddagen i Vita huset. Att det är vassare att framföra knivskarp Bushsatir två meter från presidenten själv än att möta den ultrakonservativa tv-pajas man karikerar, kändes ju givet.

Men jag hade faktiskt hoppats på mer än vad de två mötena i går ändå gav.
Colbert kallade det själv: "The greatest tv-crossover since The Flintstones met The Jetsons". O'Reilly å andra sidan uppmanade sina tittare att "gömma barnen".

Sen blev det ändå mest en massa O'Reillygnabb om hur Colberts namn borde uttalas ("Jag har minsann pratat med din lågstadiefröken och hon har berättat...") och inte så mycket mer. Jo förresten. När Colbert skulle presentera O'Reillys senaste bok var det förstås hypergenialt att låta rabattklistermärket från Barnes&Noble sitta kvar över FOX-ankarets ansikte på omslagsbilden.

Roligast av allt var dock eftersnacket på Fox när O'Reilly försökte reda ut varför Colbert och Jon Stewart nått sådana framgångar och en Fox-tant kom in i rutan och gratulerade sin kanalkollega. "Det är väldigt generöst av dig att bjuda in din FIENDE från det kulturella KRIGET till ditt framgångsrika program".
Jisses.

onsdag, januari 17, 2007

Tre klipp för att stilla Lettermanabstinensen

I väntan på att TV400 ska börja sända Letterman (Viasat har ju sjukt nog låtit TV6 bli av med ett av få sevärda program) Youtubesurfar jag några klassiska ögonblick.

Den här top-10-listan över favoritögonblick med George W Bush är ju till exempel hysterisk.
Och Frank Caliendo var klart roligast under "Impressionist-week".
Slutligen går det inte att glömma programmet efter Johnny Carsons död. Och att den gamle mästaren skrivit alla skämt i inledningsmonologen (även om jag inte hittar just det klippet utan får nöja mig med hyllningsmontaget).

Sen tror jag ju faktiskt att TV400-flytten kan bli riktigt bra. Noterar att det är slut på misshandlandet av TLS som på senare tid sänts långt efter midnatt. Ny sändningstid 22.55.
Premiäravsnittet i nya kanalen bjuder dessutom på alltid, alltid, alltid lysande Amy Sedaris och Ryan Adams. Bara en sån sak.

lördag, januari 13, 2007

Ju större desto bättre

Eftersnacket har varit oförtjänt ljumt, för faktum kvarstår; Rome var en av förra årets absolut största tv-upplevelser.

Därför är det med glädje i hjärtat jag konstaterar att säsong två har premiär på HBO imorgon. Trailern som man kan hitta här säger i och för sig ingenting överhuvudtaget. Men så länge serieskaparna bakom världens dyraste tv-produktion förstår att fortsätta fokusera på förhållandet mellan Vorenus och Pullo kommer det bli kanon.
Toga, toga, toga!

torsdag, januari 11, 2007

Texaskidsen knäcker det mesta just nu

Tillbaka som om inget hänt.
Men det var onekligen ett tag sedan jag postade något här, och trots att jag själv aldrig känt att jag lagt ner bloggen så var det väl bara så att jag inte hade någon lust att uttrycka något. Även om jag så klart fortsatt kolla på tv-serier i min tysthet, och kommenterat andra inlägg lite här och där. Nu är jag iallafall här igen, och jag hoppas att det är för gott.

Först hade jag tänkt att skita i den helt men genom utmärkta Markus Kylén har jag nu fått upp ögonen för NBC:s genomsuveräna Friday Night Lights. Och gamla Chicago Hope-skådisen Peter Bergs tv-adaption av sin egna highschoolfilm från ett par år sedan överträffar faktiskt alla förväntningar.

Delvis tack vare imponerande storylines som sträcks ut långt över avsnittsgränserna, och som får ta tid och plats, men även för det snygga fotot - grovkornigt och handkamerafilmat med skakiga klipp som ger en väldigt dokumentär känsla. Framförallt är det dock de unga skådisarna som imponerar mest. Det är faktiskt löjligt befriande att ryckas med av deras porträtt av riktiga människor - fjärran från pastellplasten i till exempel The O.C. (som ärligt talat inte varit ens i närheten av okej efter den här scenen).

Ta Zach Gilfords roll som den nervöse, stammande och fantastiskt plikttrogne quarterbacken Matt Saracen till exempel. Gilfords sätt att porträttera den här 16-årige unge mannen och hans försök att balansera livet med en dement farmor, skola, fotbollen, jobb – och dessutom försöka fixa den första kärleken... Det knäcker så hårt att det är sjukt.

Tittarsifforna för FNL har dock sugit rätt hårt hela säsongen (snitt på typ 5 milj) - men precis som för Studio 60 visar det sig nu att seriens fans "tivoar" den i större utsträckning än andra serier och att fler än vad som tidigare varit känt faktiskt kollat. FNL har också fått klartecken till en hel säsong. Hur det blir i fortsättningen är väl mer osäkert men missa för guds skull inte den juvel som trots allt finns här.