fredag, februari 24, 2006

OS-fiasko i USA

När svenska folket samlas i horder framför tv-sändningarna av curling, skidskytte och andra klassiska svenska grenar går Turin-OS betydligt sämre i amerikansk tv. NBC har ju typ betalt halva spelen känns det som, men tittarsiffrorna motsvarar absolut inte den investeringen.

Igår var det kvällen som skulle rädda tittarfiaskot för NBC - damernas konståkningsfinal med USA:s jättetalang Sasha Cohen i ledning. Tittarsiffrorna för finalen har inte kommit än, men det korta konståkningsprogrammet i onsdags sågs bara av 16 miljoner. Nästan dubbelt så många - 31,7 miljoner, valde istället att kolla på American Idol.

Och det är väl som det är med det. Amerikaner gillar show och förutom konståkningen (och kanske snowboard i halfpipe) bjuder inte vinter-OS på så mycket av den varan. I Sverige är vi mer lättstimulerade. Här räcker det med de minsta av framgångar av blågula idrottare, så flockas vi framför tv-apparaterna. Sen spelar det mindre roll ifall det rör sig om klassiska svenska idrottsgrenar som längdskidor och ishockey, eller något som är fullständigt ointressant alla andra dagar utom OS, curling.

Nu är ju visserligen curling ganska tv-mässigt, men jag har ändå svårt att tro att curlingförbundet kommer att dra nytta av lag Anette Norbergs guld i ökad medietäckning de närmaste fyra åren.
För NBC:s del är det väl tur att nästa vinterspel går i Vancouver. Då kan tvbossarna själva lägga upp programmet så det ska passa den amerikanska publiken. Vilket lär vara ett krav för att de överhuvudtaget ska pröjsa något mer.

3 Comments:

Blogger Martin Degrell said...

Är det inte också så att jänkarna är typiska medgångssupportrar, och att det här OS-et har varit något av en besvikelse, medaljmässigt? Det bör påverka tittarsiffrorna.

(Sedär en skön generalisering. Jag spekulerar bara, såklart.)

2:38 em  
Blogger Måns said...

Tja.. USA ligger ju trots allt tvåa i medaljligan; 9 guld, 8 silver och 5 brons hittills... Att jämföra med 10,13,11 i Salt Lake City.

Fast det är klart att du har rätt också.
Det lär ju inte vara någon i Nordamerika som bryr sig om hockeyturneringen längre till exempel. Hörde att kanadensisk tv till och med skickat hem hela sin OS-trupp efter att Kanada åkte ur i kvartsfinalen.

2:46 em  
Blogger Martin Degrell said...

Jo, det var nog åt det hållet jag spekulerade: de förväntar ju sig alltid att vinna allt, därav sura rubriker i am. press (av typen "Another bad day for team USA"), trots att de vinner! :)

4:15 em  

Skicka en kommentar

<< Home