torsdag, juni 08, 2006

Liveblogg från SVT:s VM-uppsnack

En dag kvar nu och SVT laddar med en timmas direktsänt uppsnack. Peter Jihde leder sädningen med Sladsjan Osmanagic, Ola Andersson och Anna Pohjanen i studion och i fin Degrellanda livebloggar jag därför under hela timmen som inleds om tio minuter. Häng med.

Sändningen sparkas igång med bilder från tidigare mästerskap. Brolins mål mot brassarna 90, Svenssons frispark 2002 och Anderssons nick mot rumänerna platsar bland de svenska. Och jag inser redan här att jag kommer att sakna Bosse Hansson.

Jihde håller i en pampig men fånig presentation av sina sidekicks.

Sladjan imponerar direkt med att välja Kameruns målvakt Nkono från 1982 om sin personliga VM-favorit. Hahaha, lysande. Och jag vidhåller att nyförvärvet kan bli guld värt för SVT.

Ned till Nyström/Swedberg i Tyskland och Pops inslag om Isakssons skada. André Pops är förresten nästan alltid bra. Dessutom har han eget snack med Zlatan - som visserligen inte gav skitmycket - men ändå.

Wernersson kliver in i diskussionen och både han och Swedberg tycker att Rami Shabaan borde få chansen. Pigg bakgrundsstory av Peter Jonsson på målvaktsreserven som nu kan få chansen i VM-premiären.

Mer Zlatan som snackar om sin extraträning för att komma ur sin formsvacka. Avslutas med underbara bilder på supersvenskens trixande som varvas med hans leende från presskonferensen. Åh, världens bästa leende.

Malin Swedberg snackar om att Zlatan är ur balans. Trams.

Tillbaka till studion i Stockholm. Inte mycket fotboll över det bygget - påminner mest om något dåligt stadshotellsdisco. Och Kjell Kjellman verkar ha snott Jan Lorentzons jobb att sammanfatta internationella notiser. Gör väl varken till eller från.

Kjellman fortsätter med en minikrönika om VM 2002. Ronaldos vansinnesfrilla skymtar förbi. Undrar förresten vem eller vilka som står för årets frisyrchock? Överraskningslaget lär nog Mexico bli.

Skitblogger. Jag fortsätter i textredigerarprogrammet parallellt.

Jane Björck (jag trodde hon hade slutat) har klippt ihop ett inslag om Ronaldo som snackar om Brasiliens chanser. Kempes, Rossi, Maradona, Matthäus, Romario och Zidane får nöja sig med klippbilder. Men vad är det för idiot som valt en gammal Guns N'Roseslåt som bakgrundsmusik?

Haha, de tre experterna snackar om vem som kommer bli årets VM-kung och Sladjan snackar omkull de andra två med övertygande argument om varför Henry och Adriano kommer att få det tufft.

SVT:s nya satsning Folkets kommentator - rätt kul idé om att låta soffexperterna få chansen att kommentera - drar igång ungefär som en Idolaudition. Mest asdåliga alltså.
Av någon anledning är förre mellanösternkorrespondenten Bengt Norborg utsänd för att täcka Trinidad&Tobago. Ännu mer obegripligt är hans reportage om att tyskar på stan inte känner igen örikets flagga. Fast rätt kul att Dwight Yorke tror att Sverige kom trea 2002.

Jonas Karlsson kliver in med sin första krönika. Ajajaj vad jag har svårt för honom. Okej att han är duktig på friidrott, och hans kvastdemonstration på läktaren under Aten-OS var lysande, men låt för guds skull någon annan snacka fotboll. (Det verkade förresten sändningsproducenten också tycka som bröt av krönikan med en mailadress på slutet).

Stopptid - SVT-sportens fantastiska sätt att ta tillvara på sitt arkivmaterial rundar av timman med ett inslag om VM 74. Åbys pianoklinkande har man ju sett förut men skönt att få se Hegerfors intervju med Bosse Larsson. Ännu galnare att se bilderna från kvalmatchen borta på Maltas sandplan. Tesen att det har hänt en del med världsfotbollen på 30 år hamras in med eftertryck. Och Lind-Videmyr kommer bli fortsatt sevärda under hela VM.

Slutsats: stabil start av SVT. Nic & The Familys SVT-VM-låt tänker jag inte ens kommentera, så vi säger väl så. Det kommer att bli en underbar sommar - oavsett hur det går för Sverige.