tisdag, juni 06, 2006

Sladjan kan vara en drömvärvning för SVT:s VM-trupp

Bara ett par dagar kvar nu och tv-kanalernas sportredaktioner rustar för slaget om Tyskland. TV4:s trupp ser på förhand starkare ut, men SVT kan faktiskt ha ett trumfkort i Sladjan Osmanagic.

Vid varenda mästerskap det senaste decenniet har tvledningens krav på interaktivitet gjort sig plågsamt påminda. Nu senast i Turin var det galenskaparen Jan Rippe som fått det extremt otacksamma uppdraget att läsa upp tittarmail och skicka vidare frågor till respektive expert. Dessutom hade något snille placerat honom i en tron på ett podie, och att det skulle bli dunderfiasko var givet redan från början. Men Rippe är inte ensam om att ha misslyckats i rollen som länk mellan publik och tvstudio. I Aten-OS var det Alexandra Pascalidou vars roll var fullständigt obegriplig och det mest skrämmande exemplet är ju så klart Filip och Fredrik vars totalhaveri i Hello Sydney egentligen borde mosat alla deras chanser till fortsatta tv-karriärer. Faktum är att den enda person jag kan minnas som fixat det där är Bosse Hansson (så klart) som svarade på tittarfrågor antingen Englands-EM 1996 eller Frankrike-VM 1998. Och det säger jag inte enbart på grund av att han svarade på MIN fråga om varför Holland spelar i orange.

Men nu tror jag alltså att Sladjan kan bli nästa lyckade exempel. Främst för att han, precis som Bosse Hansson, besitter ordentliga kunskaper i fotboll och dessutom förmår att förmedla dem. Eller ja, det har han iallafall gjort tidigare. Först som "Stojan" i götebosska radioförfesten Rally där relelvansen i hans stryktipsförslag visserligen försvann i allt trams, men även som reporter i Kanal 5:s underskattade Liga Europa.

Och så länge det är en person som tar själva sakfrågan - i det här fallet fotboll - på allvar så kan interaktiviteten faktiskt tillföra någonting. Det visar inte minst TV4+, som låtit Magnus Hedman svara på tittarnas SMS-frågor under de direktsända landslagsträningarna från Bremen. Precis när jag satt och funderade över vad fan den där övningen skulle vara bra för, var det någon Jörgen i Ljungby som messat in samma undran och Hedman kunde lägga ut texten.

Alltså vill jag se Albert Svanberg ge Sladjan en fri roll på mitten med många volleyupplägg. Då kan det här mästerskapet bli en rolig historia.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Eurosport hade fantastisk SMS kontakt med tittarna under Tour de France förra året. När det blev riktigt spännande taktik-rävspel fick tillochmed den engelska komentatorn komma in och svara.

10:23 em  
Blogger Måns said...

Ja, Eurosport är bra på det där. Funkar fint under Franska Öppna nu också.

10:59 em  
Anonymous Anonym said...

Det är mycket roligt att Sladjan får kliva upp till SVT. Hoppas bara att de kan ta till vara på hans kompetens som visat prov på i sitt fotbollsmagasin Väggspel (sänds på på www.fantv.se). Programmet är det bästa som hänt svensk sport-tv på år och dagar. Hoppas bara att Sladjan återvänder till Väggspel eller att SVT ger honom ett eget fotbollsmagasin och han då tar med sin sidekick Jejo Percovic från Väggspel. Dessa herrar lyckas förmedla sina gedigna fotbollskunskaper med en personlig touch och en portion humur. De lyckas svänga ut åt både den seriösa sidan och den humoristiska sidan, bra mycket längre än de etablerade tv-profilerna inom idrott.

Det är tammefan helt otroligt hur SVT, TV3 och TV4 missköter sina fotbollssändningar. Som Dumburken upmärksammat befinner sig femmans Liga Europa på en betydligt högre nivå. Det är dags att rensa upp på TV4 och de andra kanalerna kan helt släppa taget om Nyström/Wernersson och Åkesson/Nordahl.

När jag ändå har ångan uppe måste jag passa på att ta upp det bizarra i att en kombinerad sportnörd och tv-fantast som mig inte orkar se ett helt avsnitt av vare sig Sportspegeln eller TV4:s motsvarighet på söndagkvällarna. Jag har gett upp bägge programmen. Svensk idrottsjournalistik inom televisionen befinner sig helt under isen just nu.

11:46 em  

Skicka en kommentar

<< Home