fredag, maj 26, 2006

Därför önskar jag att House fortsätter ha ont i sitt ben

Favoritserietorkan fortsätter att breda ut sig i takt med att sommaren kommer närmare. Senast att gå in i säsongsuppehåll är världens bästa läkarserie vars final var minst sagt underlig.

Det är inte utan att man blir nervös efter att ha sett sista avsnittet av House. Men det beror inte på scenen med det exploderande ögat. Den var ju döfräck. Nä, det är av två andra anledningar - dels bristen på kreativitet i manusarbetet när det visar sig att allt som hände i sista avsnittet var en dröm (!). House goes Dallas, liksom. Vi snackar ju ändå om serien som har återupprättat sjukhusdramats rykte.

Men, okej. Jag kan ta hela den grejen bara för det faktum att Greg Houses sjuka hjärna leker med galna robotmaskiner och äter lunch på en fisktacorestaurang när han är medvetslös. Vad som framför allt skrämmer är att House kanske kan komma tillbaka efter sommaruppehållet med ett friskt ben. Tydligen, det har jag läst någonstans tidigare men hittar inte nu, har Hugh Laurie själv fått problem med ryggen efter att ha haltat runt som krymplingen House i två säsonger. Och därför skulle serieskaparna valt att låta honom bli av med sina bensmärtor genom den här konstiga skottlossningsincidenten. Fattar de ingenting? Det är ju smärtan och bitterheten som gör Greg House till den största tvpersonligheten som finns just nu. Ta bort det och iallafall jag blir duktigt nervös.

Så snälla, snälla, snälla, säg att det inte är sant. Ta en för laget och bit ihop, Hugh Laurie.

18 Comments:

Blogger Fredrik Adolvsson said...

Det är ju ändå tydligt i sista scenen att House inte genomgått operationen ännu, att Cuddy inte gjort ingreppet än, och jag skulle bli mycket förvånad om hon gick emot Houses order precis innan operationsbordet. Det var ju väldigt viktigt för henne att hålla proceduren hemlig tills hon såg resultat, och när hon nu vet att han vet finns det ingen anledning att göra det utan hans vetskap.

Angående drömgrejen - det är min personliga åsikt att uppvaknade ur en dröm bara är brist på kreativiet när det används som en nödlösning när man inte kan komma på något bättre (á la Dallas). När det används som en integrerad del av historien för att säga någonting om karaktärerna, för kunna kolla in dennes psyke från en ny vinkel, för att försöka förstå lite bättre hur han eller hon fungerar (á la House), då är det en alldeles utmärkt kreativ berättarteknisk form.

1:42 em  
Anonymous Anonym said...

Nej, ta det lugnt, det är bara jag som drömmer att du känt och skrivit detta. I själva verket älskade du alla de tolkningsmöjligheter och ledtrådar till Houses psyche som framkom ur hans medvetslöshet.

1:44 em  
Blogger Fredrik Adolvsson said...

Den enda kritiken jag direkt kan komma på mot avsnitten var att det saknades något för att verkligen kännas som en säsongsavslutning. Avsnittet tyckte jag var lysande, och passade i sig på sin plats, men det slutade för snabbt och hade krävt någon form av koda. Avsnittet i sig var nog bättre än förra säsongs sista, men säsong etts allra sista scen var rent onaturligt bra och fick mig längta till nästa säsong på ett sätt som det här avsnittet inte riktigt klarade av.

1:45 em  
Blogger Måns said...

Så här fattade jag det: Cuddys banbrytande smärtborttagningsmetod funkade genom att man försatte patienten i koma och "bootade om" hela hjärnan.
Koman i sin tur framkallades med hjälp av Kitamin (hette det väl typ).
Men. Eftersom det var i DRÖMMEN som Cuddy kläckt den här planen, var den väl i själva verket Houses egen plan.
Och. Precis innan han börjar bli opererad på slutet säger ju House: "Tell Cuddy to give me Kitamin".
Därför är jag fortfarande rädd för att vi får se en smärtfri House efter sommaren. Eller har jag fattat helt fel nu?

Kjell: Haha, jag älskar House psyke. Det är ju just därför jag blir orolig när bensinen till hans bitterhet riskerar att försvinna.

2:07 em  
Blogger Fredrik Adolvsson said...

Måns, om du har fattat rätt så har jag fattat väldigt fel. Jag tyckte nämligen bestämt House sa att dom inte skulle ge honom Kitaminet. Hur han visste att hon skulle göra det, om hon ens hade tänkt göra det, är en bra fråga men det stämmer överrens med en hel del annat som hände i avsnittet. Kanske var House väl bekant med metoden och förutsåg att det var en sån grej Cuddy skulle försöka - det vore väldigt Housigt av honom.

4:21 em  
Blogger Måns said...

Fredrik: Det logiska hade ju varit, med tanke på allt annat i avsnittet, att House inte skulle vilja utsättas för behandlingen.
Men, och det är ju svårt vara 100 - han är ju trots allt skjuten i halsen - nu har jag lyssnat om igen tre gånger och är nästan säker på att han säger:
"Tell Cuddy, I want Kitamin".
Precis innan han slocknar.

Sen OM han får det eller inte - det är ju en annan femma...

5:05 em  
Anonymous Anonym said...

Visst var det i DRÖMMEN House tjafsade med Cuddy om kitaminet. Cuddy skulle ALDRIG konspirera med Wilson om detta. House lyckades sin vana trogen undermedvetet hitta en lösning.
Fredrik: Drömmen började direkt efter det att House blivit skjuten. Det enda verkliga vi såg i avsnittet var fram till skotten, och därefter slutminuten med House på britsen. Det var ju uppenbart att denna scen utspelade sig bara några ögonblick efter det att han blivit skjuten.

6:25 em  
Anonymous Anonym said...

Är det ingen av "gratiskanalerna" som köpt in denna serie än?

9:29 em  
Anonymous Anonym said...

Joo... visst har väl TV4 köpt House? Fast har dom börjat visa än?

9:39 em  
Blogger Fredrik Adolvsson said...

Fredrik: Jo, jag var medveten om det. Vad fick dig att tro motsatsen? Bara så jag kan göra det mindre oklart, för jag förklarar gärna hur jag tänkte.

Men min tanke var att om House kände till kitaminet sen innan, så kanske han också insåg (baserat på deras långa bekantskap och saker som hänt tidigare under säsongen) att Cuddy mycket väl kunde ta tillfället i akt, men att det var viktigt för hon att så inte skedde.

Fast nu blev jag ju sablans osäker och det andra alterantivet, att han vill ha det, låter kanske antagligen mer logiskt. Det måste bli en omtitt på det här innan jag ens försöker låtsas låta logisk igen.

9:58 em  
Blogger karin said...

nu är jag lite jobbig, men jag måste bara påpeka: hugh laurie, inte lawrie. och har tv 4 köpt serien? hurra, i så fall- men jag vet inte om jag vågar tro på det.

1:09 fm  
Anonymous Anonym said...

Kanske läge att påpeka att det heter Ketamine.

1:57 fm  
Anonymous Anonym said...

Narkosmedlet heter ketamin på svenska. Ibland används den engelska beteckningen Ketamine och syftar då på dess internationella produktnamn, men det är ändå betydligt vanligare i svensk läkemedelsbransch att stava det på svenska.
Kanske läge att påpeka.

2:12 fm  
Anonymous Anonym said...

Kjell: Om du ändå skriver om detta här kan du väl blogga om det själv också? istället för Desperate housewives och Lost... (varför?)

Fredrik: du skriver ju i ditt första inlägg om Cuddy att det var "väldigt viktigt för henne... osv", det måste väl ändå ha syftat på att detta skulle ha varit verklighet? Men Cuddy har ju absolut ingenting att göra med det här Kitaminet.
(Inte så konstigt att det uppfattas som att du inte riktigt var med på att drömmen var hela avsnittet, liksom).

2:21 fm  
Blogger Måns said...

Karin: Självklart. Jag är en idiot. Fixat.

2:46 fm  
Anonymous Anonym said...

Såg avsnittet för en timme sedan. Om House slutar gnälla så slutar jag titta. That´s it.

3:21 fm  
Blogger Fredrik Adolvsson said...

tomas: Nej, det gör jag inte, däremot kan jag såhär i efterhand absolut se att jag kunde varit mycket tydligare. Och det är möjligt att jag sätter lite för mycket tilltro till Houses slutledningförmåga, men tanken var alltså (i alla fall då jag skrev mitt första inlägg här) att han genom sin bekantskap med Cuddy, kunskapen om ketaminet tillsammans med det faktum att han blivit skjuten och måste genomgå akut operation, i sitt undermedvetna såg ett möjligt handlande hos Cuddy och därför när han vaknade precis innan operationen tog tillfället i akt att se till så hon inte ställde till det. Typ. Hoppas det blev lite klarare.

Kort sagt var jag helt klar med vad som var dröm och verklighet.

Men som sagt, dels kanske det är lite väl långsökt, dels är det en teori som ändå helt faller om House ville ha ketaminet. Något som jag förresten inte är emot, för det ger avsnittet den där riktiga avslutningskänslan jag saknade i år, men framför allt för att det faktiskt inte betyder att House slutar vara bitter, cynisk och elak. Saker kan gå fel med behandligen, biverkningar som ger stärre smärtor. Eller så funkar inte behandlingen, och han måste leva med att ha haft en smärtfri tillvaro inom räckhåll. Eller så funkade behandlingen perfekt, precis som den skulle, och vad händer då? Wilson har ju pratat mycket om hur viktigt smärtan och hatet har varit för honom, och vad händer med hans drogberoende om han inte längre behöver ta smärtstillande?

Jag hoppas verkligen att jag behöver fel, för om dom genomför den behandlingen under operationen, då öppnar det enorma möjligheter för såväl historier som karaktärsutveckling och mer av det sistnämnda är aldrig fel.

karin: Tro på det, det är tyvärr sant. TV4 har köpt serien, vad jag vet är den bara inte tablålagd än.

4:24 fm  
Blogger Fredrik Adolvsson said...

Min sista kommentar, näst sista stycket: "jag behöver fel" ska naturligtivs vara "jag har fel". Vilket var det ända felet jag upptäckte genom en snabbkoll. Med tanke på klockslaget kan det nog finnas fler...

4:26 fm  

Skicka en kommentar

<< Home