söndag, maj 21, 2006

TV3:s expert förstörde guldfesten i hockey-VM

Okej här kommer det. Årets öppnaste dörr måste sparkas in. För jag fixar inte Jonas Bergqvist i ännu ett stort hockeymästerskap. Nu är det nog.

Det är lätt att förstå hur sportcheferna på Viasat tänkte den där gången för en massa år sedan. "Hmm, här har vi en snubbe med flest landskamper i Tre Kronors historia. Klart vi tar in honom som reporter - han måste ju veta precis hur spelarna känner och tänker".

Och det är möjligt att Jonas Bergqvist vet det. Shit, det är till och med högst troligt. Men det betyder alldeles uppenbarligen inte att han därmed utgör någon som helst sorts reporterämne. Nu gick det ju att leva med Bergqvists enfald när han under tidigare mästerskap hade ansvaret att bevaka de svenska avbytarna. Men i årets VM-turnering hade han dessutom av okänd anledning befodrats till expertkommentator bredvid antingen Åke Unger (i fortsättningen kallad Pest) eller Lasse Kinch (i fortsättningen kallad Kolera).

Det här var en roll som Leksands förre sportchef inte alls klarade av. Under hela mästerskapet har han i stället varvat plattityder till analyser som "väldigt rutinerat gjort" (när en svensk spelare slagit bort pucken ur egen zon i numerärt underläge), alternativt agerat pompomflicka med sina vrål över svenska målchanser. Värst av allt blev det dock efter söndagskvällens final när han fick för sig att ge sig ut på fältet. Beväpnad med en kameraman och en mikrofon intog han sedan världsmästarnas omklädningsrum för att ställa frågor.

Eller ja, frågor och frågor. Målvakten Johan Holmqvist ställdes mot väggen med ett: "Jaaa grattis Honken guud vad bra du var som höll nollan I EN VM-FINAL och mot tjeckerna till och med men det är klart visst hade du bra hjälp av utespelarna och de täckte ju skott så bra men ändå NOLLAN wow det här måste ju vara det STÖRSTA du varit med om någonsin grattis".

Nu blir det här förstås extra orättvist mot den skånske masen, eftersom SVT:s expertkommentatorer Nicklas Wikegård och Johan Tornberg har hållit såpass hög klass hela vintern. Att då försöka följa upp det när man kliver in på banan i maj kan inte vara lätt. Men det räcker ändå inte som ursäkt - om Viasat ska fortsätta behålla rättigheterna till ishockey-VM krävs det att man tar tittarna på allvar. Och då är steg ett att säga tack och hej till Jonas Bergqvist.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Värst var ändå själva kombinationen av Bergqvist och Unger, att BÅDA vevar platta överord i munnen på varandra. Som när Henrik Zetterberg gjort ett helt OK defensivt byte, då måste Unger prompt säga att "Henrik Zetterberg är en defensiv GIGANT". "Ja, han är ju det, Åke", svarar Jonas.
För jävligt.

11:21 fm  
Blogger Måns said...

Ja, alltså jag förstår inte någonting. Hur i hela friden kan Viasat ha så jävla usla hockeymänniskor, när man faktiskt är helt okej på fotboll. Teamet Strömblad/Hysén framstår ju faktiskt som Emmymaterial i jämförelse. Ofattbart.

När radioljudet dessutom ligger flera sekunder före går det ju inte ens att köra med det till tvbilderna.

4:29 em  
Anonymous Anonym said...

Ändå var TV3 i flera år riktigt bra på hockey, med Boorken i båset - han lyckades t o m ta fram kvaliteter hos Lasse Kinch!

6:36 em  

Skicka en kommentar

<< Home