söndag, juni 18, 2006

De har varit bäst och sämst i VM så här långt

Tio dagar in i turneringen och det känns som om det är dags att komma med en delsammanfattning av hur tvfolket skött sig. Totalt sett har ju TV4 dominerat fullständigt. Med två undantag. Här är iallafall de tre höjdarna och de tre lågvattenmärkena från fotbolls-VM så här långt.

Höjdare
1) Sladjan Osmanagic - comic relief (SVT). Jag förutspådde att han kunde bli en drömvärvning redan innan VM och snacka om att han levererat. Påläst, vass, rolig. Tre egenskaper som han är ensam att inneha i Public Servicetelevisionens startuppställning.

2) Hasse Backe och Magnus Hedman - studioexperter (TV4). En drömduo. Backes buttra analyser och Hedmans förbluffande vilja att våga tala sanning om det svenska landslaget har tillfört Fyran en helt ny dimension. Dessutom grymt snygga när de lutar sig tillbaka i den där sköna skinngruppen.

3) Chris Härenstam - kommentator (SVT). Har tagit klivet fullt ut som det naturliga förstanamnet bland SVT:s kommentatorer. Lugn, säker med bra blick för spelet. Gör dessutom sina bisittare bättre. En fröjd.

Lågvattenmärken
1) Staffan Lindeborg - kommentator (SVT). Förbluffande usel. Tragglar in sig i irrellevanta detaljer, avbryter sina experter och kallar spelarna för fel namn. Envisas dessutom att kalla Zidane vid förnamn hela tiden. What's up with that?

2) Daniel Kristiansson - kommentator (TV4). Låter ALLTID jätteplågad, vilket i sig är en plåga att tvingas lyssna på. Trillar dessutom väldigt ofta i TV4-fällan - att försöka hajpa ett evenemang eller en match som lysande när alla som ser förstår att så inte är fallet. Som om det inte vore nog jobbar han i par med Pontus Kåmark. 'Nuff said.

3) Jonas Karlsson - krönikör (SVT). I kväll körde han nån slags Sex and the City-variant (tror jag?) och det var faktiskt så fantastiskt genomvärdelöst att man inte visste om man skulle skratta eller gråta. Bristerna i fotbollskunskaper skiner också igenom ordentligt och han tvingas sparka in hela korridorer med öppna dörrar (typ "England är ett bättre lag med Wayne Rooney" eller "Thierry Henry kan göra mål").

Utom tävlan
Patrick Ekwalls telefon - telefon (TV4). Presenterades i en dramatisk direktsändning med kommentaren: "På den här telefonen fick jag precis beskedet av landslagets presschef Tomas Saleteg att Zlatan INTE kommer att kunna spela mot England".
Roligaste stunden hittills under VM. Lätt.

19 Comments:

Blogger Jacob! said...

Nej, nej! Det roligaste i VM hittills: Ingvar Carlsson har åkt ner till Tyskland för att kolla lite fotboll... tillsammans med Torbjörn Fälldin?

11:43 em  
Anonymous Anonym said...

Hedman är ju hemsk! Försöker vara "hård" men blir bara pinsam, i synnerhet som han är obekväm i rollen och ALLTID sträcker sig nervöst efter vattenglaset så fort han sagt nåt.
Hemskast var han när han pratade om livsfarligt ovårdade "iranier" i obestämd form plural.

12:31 fm  
Blogger Måns said...

Nej, alltså jag gillar Hedman.
Främst för att han inte - som jag trodde att han skulle vara - är rädd för att kritisera det svenska laget. Den enda han inte ger sig på är Henke, men det är klart - de gemensamma julaftnarna hade nog blivit väl stela då.

Jämför med Tobias Hysén som gick IN i mästerskapet med den uttalade inställningen att aldrig kritisera Sverige. "Då får jag ju aldrig vara med i landslaget". Nähä. Skit i att vara med i tv då.

12:38 fm  
Anonymous Anonym said...

Hedman är väldigt intressant att lyssna på. Han kommer med väldigt bra kommentarer och slutsatser.. Den enda som verkligen inte passar in under VM är Anna Poutianen (eller va hon nu heter) i SVT. Det låter bara konstigt när hon ska komma med sina pålästa kommentarer som hon har tränat på i en veckas tid! Visst, hon kanske kan en del om fotboll, men hon visar det verkligen inte! Antagligen har Svt tagit med henne på grund av jämställdheten!!

1:01 fm  
Blogger Måns said...

Nej, antagligen har SVT anlitat Anna Pohjanen eftersom hon är mångårig landslagsspelare i fotboll och därmed har en hel del kunskap om spelet.

1:22 fm  
Anonymous Anonym said...

Anna och Hedman är väldigt lika. Båda kommer med självklara "slutsatser", som när Anna säger om alla afrikanska lag att de spelar med "passion" och att detta är "en frisk fläkt". Hedman, å sin sida, skrämmer med sin xenofobi när han uttalade sig om "iranier" och hur "spännande" är hans konstanta "tes" att "favoritlagen" ständigt går på "85% av sin förmåga" och att de nederlagstippade "kämpar bra, det är det enda de kan göra efter sina resurser".
Challenge: Berätta om några "väldigt bra slutsatser" Hedman levererat, som man inte kunnat förutse själv!

9:19 fm  
Anonymous Anonym said...

Håller med helt och hållet om inlägget. Ang Anna tror jag hon lider av att Ola är mkt mer rutinerad och riktigt bekväm i sin roll (spec tillsammans med Jidhe). Ett ex i veckan, kommer inte ihåg vilken match (Ghana-Tjeckien kanske?) vid straffsituation och följande utvisning (tror jag det blev). Jidhe ber om kommentar och får från Anna ngt i stil med; "Nja, det tycker jag känns hårt i det läget, så fult var det inte möjligen ett gult kort". Vidare till Ola som genast plockar isär och analyserar; "Om dommaren bestämmer sig för att blåsa, så måste det vara mot försvarande spelare, inom straffområdet och klar målchans så ska det vara utvisning och straff" frågan är mao om han ska blåsa eller inte, påföljden klar. Dessutom vill hon ju alltid fokusera på den mest kände spelaren vilket känns ganska trist.

Lindeborg, ajajaj vad han snackar självklarheter typ "Beckham har bollen", "Figo hämtar vid hörnflaggan" mm som vi alla ser ändå. Var i Tyskland första VM-helgen, stor kontrast mot de tyska sändningarna som endast har en kommentator som inte pratar mkt alls, ibland tyst flera minuter. Istället släpper man in ljuden från arenan och publiken hörs verkligen.

Ang Ekwall; bäst hittills var sändningen från första träningen när han intervjuade Mats Olsson; "Vad tror du VANLIGA människor tycker om det här, dvs de som inte är journalister?".

10:28 fm  
Blogger Martin Degrell said...

Håller i princip med dig, Måns - även om jag inte ser TV4 direkt dominera jämfört med SVT. Kanske tar SVT ut sig själva genom att ha såväl den bästa som sämsta kommentatorn. Men Kjell har en poäng ang Hedmans självklarheter och den generella exotism som förpestar mycket av rapporteringen (en pet peeve, som läsare av min blogg vet).

12:01 em  
Anonymous Anonym said...

Glöm inte Wernersson. När deppkarln börjar mumla i rutan vill man ju inget annat än att ta livet av sig. Outhärdligt!

9:43 fm  
Anonymous Anonym said...

Nu jävlar! Nu har jag sagt sanningen om Hedman, Pohjanen och Fjellström på weirdscience.se – och jag tar Stackars Staffan i försvar!

3:41 em  
Blogger Måns said...

Ah, spännande. Dessvärre verkar det vara ngt strul just nu - jag kommer inte in på WS överhuvudtaget. Återkommer.

4:07 em  
Anonymous Anonym said...

Typiskt att vi skulle gå offline precis som jag bloggat ovanstående... tekniker lär jobba på problemet, enligt supporten (vilket antagligen betyder att teknikerna gått hem, men att det kanske funkar av sig självt om en stund).

4:59 em  
Anonymous Anonym said...

Sämst är Malin Swedberg, maken till obehaglig människa har jag aldrig sett i TV. Att se henne småmysa av att Zlatan är skadad är direkt obehagligt. Liknelsen Backe/Hedman och David Brent i Office är klockren, kan Hans Blix vara avslappnad och rolig när han talar i FN så borde TV4 kunna lätta upp stämningen lite. Bäst så här långt förutom Sladjan är faktiskt Bojan.

2:58 em  
Anonymous Anonym said...

Varför byter inte tjejen i SVT-soffan kläder? hon har haft samma kostym hela VM...

10:03 em  
Anonymous Anonym said...

Hi people
I do not know what to give for Christmas of the to friends, advise something ....

6:37 em  
Anonymous Anonym said...

Hello. Good day
Who listens to what music?
I Love songs Justin Timberlake and Paris Hilton

2:50 em  
Anonymous Anonym said...

Guys, I have searched for two years something like this site!
- www.blogger.com s
samsung ringtone
motorola ringtone
sony ericsson ringtone
nokia ringtone

8:17 em  
Anonymous Anonym said...

Looks great! Good resources here, good stuff. Your web site is helpful. Enjoyed the visit!
- www.blogger.com z
spaghetti alla carbonara

4:29 em  
Anonymous Anonym said...

Wow! Easy to find helpful information. Congratulations!
- dumburken.blogspot.com 0
07 car civic honda
buy used car
car undefined used
used car bergen
used car oakland
used car greensboro
used car raleigh
used car killeen
used car vallejo
used car tacoma

10:40 fm  

Skicka en kommentar

<< Home