torsdag, mars 23, 2006

Heist - Jönssonligan med en budget

NBC:s nya storsatsning Heist jämförs oundvikligen med Oceans-filmerna. Ett gäng intellektuella och charmiga tjuvar ska slå till mot tre juvelerare på Rodeo Drive samtidigt som - tadam - Oscarsgalan. Men efter att ha sett pilotavsnittet känns det rimligare att dra paralleller till Gösta Ekman istället för Clooney.

Upplägget är exakt som en Jönssonliganfilm. Sickan (Dougray Scott) är veterantjuven med en plan. Till sin hjälp har han playern Vanheden (Steve Harris), idioten Dynamit-Harry (David Walton), kvinnoalibit Doris (Marika Domincyk) och så twisten som inte ska göra idéstölden så uppenbar - en gammal gubbe som snor bilar.
Två klantiga snutar, Dan Ekborg och Kent Andersson (Billy Gardell och Reno Wilson) ska stoppa allting.
Men. Heist nöjer sig inte med att sno hela persongalleriet. Tjuvarna använder sig av samma knep som Jönssonligan. Stoppa en bil genom att manipulera ett rödljus, och sen hoppa ner i kloaksystemet under bilen genom ett hål i golvet.

I nästa avsnitt blir det extra spännande. Då ska Sickan bindas fast vid en jättestor klocka (som egentligen inte finns) medan resten av ligan ska försöka rädda honom. Spännande, spännande.