måndag, maj 01, 2006

Femmans lågbudgetproduktion utklassar Sportspegeln

Det har länge varit ett mysterium hur SVT:s Sportspegeln kan vara så fantastiskt uselt. Söndagkvällar, 45 minuter, massor att rapportera om, stora resurser. Ändå blir det direkt plågsamt varenda vecka.

SVT-sportens flaggskepp lider helt klart av public serviceuppdragets rapporteringsplikt. Något som avspeglar sig i att nyhetsvärderingen ofta blir helt absurd; Henke avgjorde El Clàsico, Foppa gjorde fem mål på Detroit? Nä, morgonens skidskyttestafett i Rhupolding, eller Hyltes damvolleyguld är mycket mer intressant. För att inte tala om all jävla multisport.

TV4:s söndagssportsändningar är bara en halvtimme och tvingas därför vara rappare och mer fokuserade. Med den stora kanalens resurser bakom sig är det heller inte konstigt att det mer koncentrerade Sporten länge utklassat sin konkurrent i SVT. (Hallå, de vinklar ju sina inslag. Bara en sån sak.)

Vad som däremot är konstigt att till och med Kanal 5:s lågbudgetproduktion Liga Europa lyckas så bra där stora mäktiga SVT missar. Till inköpta nyhetsbilder från helgens fotbollsmatcher resonerar programledaren Tommy Åström med expertkommentatorn Pelle Blohm, och ibland någon inbjuden gäst. Samspelet Blohm-Åström är utmärkt, analyserna är ofta givande, och varje sändning är hundra gånger mer levande än Sportspegeln.

Dessutom tänker redaktionen till när de ibland flyttar utanför studion. Som i går: ett alldeles utmärkt inslag där en reporter hängde på Arsenallegendaren Anders Limpar till gamla hemmaarenan Highbury för att säga farväl. Egentligen världens lättaste grej - klart att Limpar gillar att få lite tvtid och berätta fotbollsminnen på Highbury som snart ska rivas. I sällskap med den gamle folkkäre spelaren kommer dessutom kameran åt omklädningsrum och skrymslen som allmänheten aldrig får tillgång till annars.

Till en kostnad av att skicka tre personer till London lyckas alltså Liga Europa skapa ett inslag som är oväntat, aktuellt, roligt och intressant. Det konstiga är inte att Femmans redaktion lyckas producera något sådant. Men samtliga är punkter som Sportspegeln inte prickat in på länge. Och det är helt sjukt.

3 Comments:

Blogger Martin Degrell said...

Jag tycker det mest bisarra med TV-sporten är hur osannolikt inkompetent det är producerat, rent tekniskt. Varenda sändning - fem eller fyrtiofem minuter - sitter man bara och väntar på de ofrånkomliga blundrarna. Man får intrycket att det är ett gäng 90-åriga gubbar som sitter i kontrollrummet och ständigt sätter igång fel sekvenser, plockar bort ljudet, kör samma inslag två gånger, lämnar Ulfbåge ensamt stirrande i studion, etc etc. Har dock hört att just teknikerna på SVT-sporten är notoriskt protektionistiska och vägrar släppa in "unga förmågor".

Och det värsta är att det inte tycks få några som helst konsekvenser, precis som att man efter ännu en katastrofal sändning bara slår ihop händerna och säger "gött gubbar, då tar vi en fika", som om allt vore hunky-dory. Det stör mig allra mest.

10:53 fm  
Blogger Måns said...

Visst lämnar sändningarna även tekniskt en hel del att önska. Sportnytt efter stockholmsderbyt i torsdags hade till exempel inte många rätt.
Men jag tycker ändå att det är ett större problem att den journalistiska nivån är så låg.

5:19 em  
Anonymous Anonym said...

Helt sant och väldigt bra skrivet!

Sportspegeln är USELT med tanke på hur bra det faktiskt skulle kunna vara.
Kvällens sändning har hittills på ca 20 minuter rapporterat uppåt 12 minuter om friidrott, 5 minuter om innebandy och 3 minuter om tennis.
Och detta med 12 dagar kvar till Fotbolls-VM.

Plus ett par sköna blunders med felsägningar, tillfälligt avbrott mm.

Håhåjaja...

/g

8:52 em  

Skicka en kommentar

<< Home